Arcadis geeft bebossing duw in de rug met 2,5 hectare

ProfielfotoJos Wassink January 30, 2019 29 keer bekeken 0 comments

Op zaterdag 13 december plantten 200 medewerkers en sympathisanten van Arcadis samen met de vzw’s BOS+ en Buitengoed maar liefst 2,5 hectare bos. De actie vond plaats in Oostende, waar deze vzw’s al jaren hun krachten bundelen om de stadsrand te bebossen.

Arcadis besloot dit initiatief te steunen met een ambitieuze bosplantactie.

Het koude winterweer en de zompige polderklei konden de 200 enthousiastelingen niet afschrikken: planten zouden ze! Even na de middag verzamelden alle vrijwilligers in kinderboerderij ‘De Lange Schuur’ in Oostende. Van daaruit leidde een korte wandeling hen langs eerder aangeplante jonge bossen naar de Arcadis-plantplek. Deze site, gelegen aan de Karperstraat, maakt deel uit van een gebied dat door de volkscoöperatieve Buitengoed sinds enkele jaren actief wordt bebost. Deze Oostendse vereniging streeft ernaar 150 hectare bos aan te leggen in de omtrek van de kuststad.
Via de samenwerking met Buitengoed en BOS+, die voor het plantgoed, de ruimte en het materiaal zorgden, zet Arcadis zich in voor het ambitieuze ‘10 miljoen bomen’-project van BOS+. Op onze beurt verrasten wij hen met een bijzonder talrijke opkomst.
Na het ‘harde labeur’ verdienden de vele planters uiteraard ontspanning. Op de kinderboerderij kon iedereen opwarmen bij appeltaart en een warme drank. De kinderen lieten zich grimeren, maakten een kunstwerkje, of gingen op ontdekking op de boerderij. Daarnaast verkochten enkele geëngageerde Arcadianen snoep of cava voor een goed doel. Na afloop kreeg iedereen een zakje bloembollen mee om ook thuis nog de natuur een handje te helpen. Het planten van deze sneeuwklokjes helpt de bijen, die in de winter immers niet altijd voldoende nectar of stuifmeel vinden.

Waarom dit ‘Arcadis-bos’?

Met dit bos, dat ongeveer 2,5 hectare beslaat, wil Arcadis met een lokale actie een concrete bijdrage leveren aan een betere levenskwaliteit. Het bos draagt bij tot een groenere omgeving, en biedt zuurstof en ruimte voor ontspanning. Mike Van Acoleyen, van de werkgroep Sustainability: “Het motto van Arcadis is ‘Imagine the result’. Stel je de plantplaats aan de Karperstraat voor in 2034, als de vandaag geplante bomen een volwassen bos vormen, een stadsrandbos voor iedereen die schaduw en rust zoekt in onze drukke wereld.” 
Maar duurzaamheid blijft bij Arcadis niet beperkt tot alleenstaande acties. Sofie Willems, voorzitter van de werkgroep Sustainability: “Duurzaamheid is een van de kernwaarden van Arcadis en zit verweven in onze dagelijkse werking. We zoeken constant naar manieren om de footprint van onze kantoren en verplaatsingen te verkleinen. Met onze studies en adviezen verschaffen we bovendien de kennis die onze planeet leefbaar kan houden voor de toekomstige generaties, en zetten we onze klanten er toe aan om voor duurzamere oplossingen te kiezen, Zo proberen we de cirkel rond te maken.

Cookie settings